ACUPUNCTUURCENTRUM VEENENDAAL & EDE

SHONISHIN

Shonishin is een milde Japanse behandelmethode die voor het eerst werd gebruikt in de 17e eeuw. Shonishin betekent letterlijk 'naaldtherapie voor kinderen.'

Van het gebruik van naalden zoals bij acupunctuur is echter geen sprake omdat dit veel te sterk zou doorwerken op de energie van kinderen die nog volop in beweging is. Shonishin maakt daarentegen gebruik van andere hulpmiddelen waarmee de huid zachtjes aangeraakt, geklopt en gewreven wordt. Met een minimale dosis wordt een maximaal effect bereikt.

WAAROM SHONISHIN

Behandeling van kinderen vereist speciale aandacht.

Kinderen zijn over het algemeen veel gevoeliger dan volwassenen en reageren sneller op een behandeling. Een gewone acupunctuur-behandeling zou veel te sterk doorwerken met als gevolg dat de klachten niet verholpen worden en zelfs erger kunnen worden. Daarnaast zijn kinderen doorgaans actief en beweeglijk en kunnen zij snel schrikken bij het zien en voelen van de naald. Kinderen reageren immers anders dan volwassenen. Voorzichtigheid en een snelle doelgerichte maar pijnloze behandeling is dus heel belangrijk. Shonishin is geheel pijnloos en kan zelfs voor de allerkleinsten worden gebruikt.

WAT KUNT U VERWACHTEN VAN SHONISHIN

Een shonishin-behandeling wordt vooraf gegaan door een uitvoerig onderzoek.

De tcm-diagnose bestaat uit het overleg tussen therapeut en met ouder(s) en kind om in kaart te brengen wat de klachten zijn. Hierna wordt gekeken naar de constitutie van het kind, worden verschillende lichamelijke kenmerken geanalyseerd en wordt de polsslag gevoeld. Deze methoden geven een goed beeld van de lichamelijke conditie en geven een indicatie van de herkomst van de klachten.

Nadat alle bevindingen uitvoerig zijn geanalyseerd wordt duidelijk wat het onderliggende klachtenpatroon is en wordt een behandelplan opgesteld.

Vervolgens wordt op verschillende huidzones geklopt en gewreven, zoals de buik, de rug, armen, benen en hoofd. Hierdoor wordt de energie in de meridianen geactiveerd en wordt gezorgd dat deze weer goed kan doorstromen.

Kenmerkend voor shonishin is het gebruik van speciale instrumenten waarmee de huid wordt aangeraakt, zoals afgeronde, puntvormige koperen en stalen plaatjes, rollers en borsteltjes. Daarnaast kan er bij wat oudere kinderen ook gebruik worden gemaakt van de instrumenten die ook bij de toyohari-behandelingen worden gebruikt zoals de teishin (een dikkere gouden naald met een stompe punt), de enshin (een zilveren staafje met een bolvormig uiteinde) en de zanshin (een zilveren hoornvorm).

De vorm en het materiaal van de instrumenten versterken het weer op gang brengen van de energiestroom in de meridianen, zodat de klachten verminderen of zelf helemaal verdwijnen.

Afhankelijk van de ernst van de klachten (acuut of chronisch) zijn 1 of meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Een Shonishin-behandeling kan worden gecombineerd met het plaatsen van pleistertjes met een metalen balletje op de rug en instructies om zelf thuis behandelingen te geven.

LEES MEER OVER:
DEEL DEZE PAGINA:

©2023 Acupunctuurcentrum Veenendaal & Ede - KvK 3027579 - Privacybeleid